Dějepisný vzdělávací program- Osvětim

26.11.2017 16:46

Dějepisný vzdělávací program - Osvětim - svědomí lidstva

Dne 3. listopadu 2017 se žáci 9. třídy ZŠ Litenčice zúčastnili dějepisného vzdělávacího programu „Osvětim – svědomí lidstva.“

Na cestu do Polska jsme se vypravili za doprovodu odborného lektora PhDr. Pavla Kočího - majitele vzdělávací cestovní agentury z Kroměříže. Cestu nám pan PhDr. Kočí zpestřil výkladem, který se týkal nejenom historie, geografie, obyvatelstva a administrativního dělení Polska, ale zmínil také zajímavosti z oblasti kultury, dopravy a hospodářství tohoto našeho severního souseda.

Po příjezdu do Osvětimi jsme nejprve navštívili areál koncentračního tábora Auschwitz I. Kapacita tohoto tábora byla asi 15-20 tisíc vězňů. Zde jsme mohli spatřit například krematoria či domy pro zajaté polské obyvatele. Každý účastník obdržel zařízení se sluchátky, díky němuž jsme měli možnost slyšet hlasitý výklad průvodce, třebaže se nenacházel v naší těsné blízkosti. Po asi 2,5 hodinovém výkladu jsme nastoupili zpět do autobusu a ten nás převezl do asi 3,5 km vzdálené druhé části koncentračního tábora Auschwitz II - Birkenau. Zde jsme opět s našim průvodcem již bez sluchátek pozorně naslouchali výkladu, prohlédli jsme si domy, dřevěné stáje, které sem byly převezeny pro nedostatek dalšího ubytování.