Holešovská Regata

08.07.2016 10:19

 

            Naše škola se již tradičně zúčastnila festivalu Holešovská Regata, letos konané ve dnech 17. a 18. června. Zajímal nás především druhý den, sobota, jelikož jsme se přihlásili do soutěže netradičních plavidel. Naše neslo název „Loď pokladů“ a skutečně převáželo poklad v rohu hojnosti – poháry, které vyhráli žáci školy v různých soutěžích. Stejně jako v předchozích letech i letos nebyl povolen jakýkoliv motorový pohon, bylo možné používat pouze pohon vlastní, tedy lidskou sílu, v případě naší lodi pádlování.

            Ráno v sobotu 18. června jsme vyrazili brzo, už o půl osmé se naloďovali první členové posádky. Bylo dobře, že jsme vyrazili v předstihu, vyskytly se technické problémy. Nerozuměly si mezi sebou elektrická propojení vozíku a vozidla. Z tohoto důvody bylo nutné přepřahat a celou loď přesunout na náhradní vozík.

            Do Holešova jsme dorazili o půl desáté, našli vhodné místo, postavili loď a za půl hodiny posádka prováděla cvičné plavby v marině. Dolaďovalo se usazení posádky, aby nedošlo k potopení plavidla ještě před začátkem samotné akce. Po několika napínavých pokusech se dospělo ke konečnému řešení – vzadu seděli pádlující námořníci Vojtěch Vašina ( 7. r.) a Tomáš Žižlavský ( 9. r.), uprostřed námořník držící poklad Zuzana Hetmánková ( 7. r.) a vepředu hamižný mnich Vladimír Mlčoch ( 8. r.). Kolem poledne posádka přesunula loď do tzv. uzavřené mariny, kde plavidlo bylo zakotveno až do tří hodin – diváci, kteří chtěli hlasovat v divácké SMS soutěži, tak měli možnost si všechna plavidla prohlédnout.

            Samotná přehlídka plavidel začala ve tři hodiny, soutěže se účastnilo 21 lodí. Lodě se řadily za sebou, proplouvaly soutěžní trasou a postupně se představovaly porotě a divákům. Naši „Loď pokladů“ představoval hamižný mnich: „Přejeme pěkné odpoledne. Připluli jsme až z dalekých Litenčic. Naši posádku tvoří plavčice 7. třídy Zuzík Hetmánková, poručík 7. třídy Vojta Vašina, kapitán 9. třídy Tomáš Žižlavský a já, hamižný mnich 8. třídy, Laďa Mlčoch. Jsme „Loď pokladů“. Vracíme se z cesty do dalekých krajů. Ukořistili jsme zlatý poklad Aztéků, který ochraňoval sám nejvyšší aztécký bůh Makča Pitipakča. Za tento čin na naši skvělou flotilu seslal kletbu Apokalypsy. Postihne nás všechny, mě, tebe, tebe i tebe. Apokalypsa vypukne 26. 6. 2016 v 16:56 přesně. Kdo se chce zachránit, ať odevzdá všechny zlaté předměty a cennosti na naši loď.“ Sice jsme nevyhráli, ale náležitě jsme si to užili.

            Po přehlídce jsme se vrátili na naše původní stanoviště, odstrojili loď, naložili ji na vozík a vrhli se do vody. Někteří tedy byli vrženi v oblečení i s botami. Kalhoty už nikdy nebudou bílé…

            Po celý den se na hlavním pódiu střídala různá hudební uskupení, např. Jelen, Michal Hrůza a Kapela Hrůzy, Aneta Langerová, Tata Bojs, No Name. Bohatý program byl ukončen ohňostrojem. Domů jsme se vrátili kolem půlnoci, unavení, ale spokojení.