Lidový rok v Muzeu Kroměřížska

27.12.2012 19:42

Lidový rok aneb od půstu k masopustu je podzimní výstava Muzea Kroměřížska s interaktivním programem pro školy. Ve čtvrtek 20.12. 2012 jsme se jí zúčastnili s žáky 6. a 7. ročníku naší školy.

Výstava představuje nejdůležitější svátky jednotlivých ročních období. Nejprve jsme se seznámili s dobou postní a Velikonocemi, postavili jsme májíček  jako symbol jara a prací na poli, prošli jsme svatojakubskou nocí s pálením čarodějnic a zúčastnili jsme se průvodu královniček a jízdy králů. Dále nás čekalo povídání o dožínkách, o podzimních Dušičkách. Poté přijel Martin na bílém koni a doba adventní nás přivedla k Vánocům. Na konci povídání čekal masopustní rej masek. Na výstavě byly zdůrazněny tři důležité životní etapy – narození a křest, svatba a smrt.

V závěru zajímavého programu jsme si všichni upekli a odnesli vlastnoručně vykrojené perníčky. Někteří z nás si vyzkoušeli lidový oděv, jiní si vyvěštili budoucnost. Naši pozornost během naší návštěvy jsme otestovali vyluštěním doplňovačky o sladkou odměnu.