Nocování deváťáků, aneb „Hrůza třepe základní školou“

12.07.2016 06:59

 

            V noci z pondělí 27. 6. na úterý 28. 6. 2014 zažila naše malá a milá základní škola perné chvilky v obavě o své zdraví a statiku svých zdí. Nebyla to Baba Jaga, ani zavřené děti v chlívku, ale naši nejstarší žáci, deváťáci ve složení Ondra „Ondcek“ Dohnal, Marie „Mája“ Hlaváčová, Petra „Peťa“ Nezdařilová, Radek „Ráďa“ Valach, Nikola „Pastelka“ Žižlavská, Tomáš „Radar“ Žižlavský a Klára „Blondy“ Župková. Ti se touto cestou loučili se svou školičkou, ve které strávili (zatím) nejlepší léta svého mladého života. Naštěstí v tom nebyli sami, podpořili je hosté Matěj „Mates“ Poruba, Pavel „Bruder“ Měrka a Michal „Paryn“ Parolek. Spořádaný průběh akce postupně monitorovali další návštěvníci, např. paní kuchařka Marie Parolková, slečna sestra Eva Nezdařilová a paní třídní učitelka Liběna Příhodová.

            Absolventi se sešli v pět hodin odpoledne. Nejdříve si připravili místo na spaní ve školní tělocvičně. Noc byla sice ještě mladá (ani nezačala), nicméně, jak si kdo ustele, tak mu tam lehne někdo jiný. Přitom provětrali míče různých velikostí a určení.

            Pak přišly na řadu hladové žaludky a jejich naplnění. A tak se grilovalo a dýmilo (gril nějak neměl tah), ale nakonec grilovalo a grilovalo a grilovalo… pstruzi, nakládané hermelíny, kuřecí prsíčka v marinádě, párečky, klobásky, vepřové masíčko… Závidíte? Bylo toho hodně, ale poprali se s tím se cti. Ani jeden grilovaný pokrm neunikl svému osudu. Jen chleba zůstal … a pár buchet.

            Mezi osmou a devátou hodinou večerní proběhl „půlnoční“ volejbalový zápas mezi družstvem deváťáků a družstvem Krejčiříků ve složení pan ředitel, jeho paní Renatka a dcera Adéla a zrádce Mates. Deváťáci taky přikoupili posily, Brudera a Paryna. Kdo vyhrál? No přece naši. Vyhládlí sportovci dostali chuť na něco nezdravého grilovaného, a tak se opět dýmilo a posléze grilovalo. Přišla řada i na kytaru a pár romantických písní, třeba „Jarošovský pivovar“. Kolem desáté hodiny nás všichni hosté a návštěvníci opustili.

            Po nezbytné (jak pro koho) večerní hygieně přišlo na řadu sledování lehce hororové komedie „Vrrrrrrrrrr“. Ani jedno oko nezůstalo suché, smíchy. S výjimkou těch, co spali. Což se v tom randálu moc nedalo. Po skončení filmu, kolem půlnoci, měli někteří jedinci tendence zlobit a vyluzovali nevábné zvuky! Ani se neodvažuji pomyslet, které části těla za to nesly odpovědnost! Aby došlo k nastolení pořádku, musela zasáhnout nejmenovaná pedagogický dozor vykonávající paní učitelka.

            Teprve poté nastal vytoužený noční klid. Ale pořád tam někdo coural na záchod, kradl pití svým spoluspáčům, nebo chrápal, vrtěl se apod. A o tři čtvrtě na šest se začalo courat zase. Prostě noc plná vášní. Technická poznámka: dveře od tělocvičny příšerně vržou. Hlavně v noci. Potřeba namazat.

            Ranní probuzení bylo kruté, vstávání ještě horší, ale nejstrašnější bylo zapojení se do učebního procesu. Všichni toužebně čekali na konec vyučování, aby se mohli odploužit do svých domovů a zalehnout do svých postýlek. Škoda, že se takové nocování nekoná častěji, ale pouze jednou za devět let …